Straturi care alcatuiesc o pardoseala din parchet aplicat prin lipire

Posted by
/ / Leave a comment

Pardoseala este un conglomerat de straturi care trebuie sa conlucreze unitar intre ele.

Pornind de la baza pardoselii, straturile ce compun pardoseala din imagine, sunt reprezentate de:

- Sapa de egalizare grosiera
Este de regula stratul suport pe baza de ciment cel mai intalnit. Grosimea de turnare a sapelor pe baza de ciment poate fi de la 4 cm – 6 cm sau chiar mai mult. Este de dorit ca sapa de egalizare sa aiba o rezistenta la compresiune de 25-30 N/mmp, sa fie compacta, fara fisuri, rezistenta la abraziune, la zgariere si la smulgere si sa fie uscata in toata grosimea. Umiditatea reziduala trebuie sa fie de 2% masurata prin test cu higrometru cu carbid (CM).

*Daca sapa de egalizare are suprafata foarte rugoasa sau are diferente mari de nivel, atunci se impune corectarea planeitatii ei, prin turnarea de sapa autonivelanta pe baza de ciment.

- Amorsa
Daca sapa de egalizare grosiera are o umiditate crescuta in masa ei, umiditate se va transmite in sapa autonivelanta si la final in parchet, ducand la deteriorarea pardoselii din lemn. Chiar si uscata, sapa de egalizare grosiera poate avea uneori carente mecanice, este friabila in masa, suprafata este sfaramicioasa sau prafoasa, la testul de zgariere din suprafata sapei se indeparteaza o cantitate mare de material, etc. Remedierea deficientelor, se corecteaza prin utilizarea unor produse chimice, denumite generic amorse. In functie de natura chimica, (amorsa) poate fi reprezentata de rasini care pot fi bicomponente epoxidice, monocomponente poliuretanice, monocomponente acrilice, etc si pot fi utilizate in diverse moduri.

- *Sapa autonivelanta
Are rolul de a corecta diferentele de nivel ale sapei de egalizare grosiere. Sapa autonivelanta pe baza de ciment cu uscare rapida se toarna in grosime de la minim 3 mm la >20 mm, peste cel mai inalt punct al sapei de egalizare grosiere. Timpul de uscare al sapei autonivelante este de ~24 ore la o grosime de 3 mm in conditii de temperatura de 23 grd C si 50% UR. Timpul de uscare al sapei autonivelante este foarte puternic influentat de grosimea de turnare, de conditiile de temperatura si umiditate al incaperii unde se lucreaza si de ventilatia incaperii. Sapa autonivelanta pentru parchet are de regula o rezistenta la compresiune > 26 N/mmp si o rezistenta la smulgere >1,8 N/mmp.

- Adeziv
Adezivul este stratul de material care asigura lipirea si fixarea parchetului peste sapa autonivelanta. Exista mai multe tipuri de adezivi pentru parchet, ex: monocomponent vinilic in dispersie cu continut mic de apa, bicomponent epoxipoliuretanic si poliuretanic, monocomponent poliuretanic sau monocomponent silanic. Adezivul se alege corect in functie de specia lemnosa, de tipul de parchet masiv, stratificat, etc. si de dimensiunea lamelelor de parchet.

- Parchet
Parchetul este ultimul strat si totodata stratul de finisaj, care se lipeste pe straturile aplicate anterior, innobiland suprafata pardoselii. Datorita varietatii si multitudinii de tipuri de parchet amintim doar ca finisajul poate fi reprezentat de parchet masiv sau stratificat in cazul pardoselilor rezidentiale sau parchet industrial in cazul fabricilor de productie.

Imaginea si textul MAPEI Romania ©2010

Leave a comment